dilluns, 30 de desembre del 2013

Taxonomia de Bloom

Què és?
La Taxonomia de Bloom consisteix en un llistat d’habilitats i processos del pensament que poden aparèixer en les tasques escolars i que, per tant, són objecte d’avaluació. El seu nom prové pel seu creador, Benjamin Bloom. un psicòleg educatiu americà.


La taxonomia estructura les habilitats i els processos jeràraquicament, de manera que no es pot pretendre assolir les d'ordre superior sense tenir dominades les de l’inferior.


Podem parlar de tres dominis: el cognitiu, l’afectiu i el psicomotor:


  • Domini cognitiu:La cognició es basa en les següents activitats: recordar, entendre, aplicar, analitzar, avaluar i crear. Aquests verbs descriuen moltes de les activitats, accions i processos que es duen a terme dins l'aula. Però el problema sorgeix quan ens adonem que no tenen en compte els nous objectius, processos i accions, que degut a l'emergència de les tic ala vida dels infants i a l’aula. Degut a aquest dèficit, la taxonomia va ser revisada per passar a “digitalitzar-la”: és aquí el naixement de la Taxonomia de Bloom Digital.


  • Domini afectiu: Dins d’aquest domini s'inclouen aquells objectius que fan referència a actituds, valors i elements de judici que exigeixen una correcta adaptació. Els experts afirmen que es tracta d'una tasca molt difícil la de classificar-les i que encara no ha estat del tot finalitzada. A més, el professorat no sembla tenir unes idees ben definides sobre les experiències més convenients d'aprenentatge per arribar aquests objectius relacionats amb els sentiments i les emocions.


  • Domini psicomotor: Dins d’aquest domini s'inclouen aquells verbs que tenen com a objectius el desenvolupament muscular o motor i/o certes manipulacions de matèries o objectius. Aquest domini comprén els següents nivells: percepció, disposició, mecanisme, resposta complexa, adaptació, creació.

Reflexió
Per treballar la Taxoomia vam dur a terme uns comentaris en el quadre: relacionavem algun dels verbs amb activitats que vàrem fer a classe de GITIC i amb activitats que es fan a l'escola.

Us penjo un parell de fotografies perqué veieu el treball:





Ampliació
La taxonomia de Bloom és jeràrquica, com he dit abans, és a dir, assumeix que l’aprenentatge a nivells superiors té a veure en l’adquisició de coneixement i habilitats de certs nivells inferiors. Les categories són:



Per acabar, qui vulgui saber més sobre la Taxonomia de Bloom només cal que faci click aquí!

2 comentaris:

  1. M'ha agradat molt aquesta entrada del blog Ari! Les imatges que has adjuntat m'han ajudat a entendre els conceptes que volies explicar. Seguiré atenta a les teves publicacions!

    ResponElimina
  2. Carlota!! Genial!! Ara em passo pel teu, que fa temps que no hi entro!!

    ResponElimina